Friss topikok

VIDEÓ: a Canon képérzékelő öntisztítójának működése

2008.06.17. 16:01 | Szólj hozzá!

Nincs bosszantóbb, mint mikor por kerül a CMOS érzékelőre, pedig ez elkerülhetetlen, ha az ember cserélhető objektíves gépet vesz. Képek egész sorozata foltos lesz, és kezdődhet a fárasztó és időigényes retusálás.

Nem csak a környezeti porról van szó, de a lencse és a lencsefoglalat fém menete is forgácsolódhat, különösen új lencséknél, s ilyenkor fémpor is kerülhet a képérzékelőlre. Persze önfeledt kézimunkásoknak ott van még a fültiszítós-kapirgálós tisztítási lehetőség, de "terepen" ez nem a leghatékonyabb megoldás.

Az újabb Canon cserélhető objektíves gépekbe már beépítik az ultrahangos rezegtető rendszert, mely minden lencse cserélés után lerázza a port a képérzékelőről, pontosabban a CCD előtt található "low-pass" filterről. Íme a Canon bemutató videója, mely egy igen látványos laboratoriumi szemléltetést is tartalmaz.


Canon EOS Integrated Cleaning System

A képekről természetesen szoftveresen is eltávolíthatjuk a foltokat, erre is kínál megoldást a Canon. Égboltoknál ez még nem is olyan nehézkes, de összetettebb, részletgazdagabb képeknél komoly nehézséget okozhat az elvesztett információ pótlása. Ezért, ha csak megtehetjük, mindenképp válasszunk olyan gépet, mely rendelkezik ezzel az új technológiával.

Következő cikkünkben azoknak nyújtunk tájékoztatást, akik nem rendelkeznek ezzel a technológiával és kézzel szeretnék tisztítani érzékelőjüket...

A bejegyzés trackback címe:

https://canon-klub.blog.hu/api/trackback/id/tr59525662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása